Svijet arhitektonskog dizajna i 3D vizualizacije sprema se za veliki iskorak naprijed, zahvaljujući nedavnom predstavljanju dva revolucionarna proizvoda: Apple Vision Pro i Meta Quest Pro / Quest 3. Ovi će napredni uređaji revolucionirati način na koji arhitekti, dizajneri i njihovi klijenti komuniciraju, percipiraju i vizualiziraju arhitektonske projekte, podižući 3D modeliranje i vizualizaciju na nove razine. U ovom blog postu, istražujemo potencijalne primjene ovih naprednih tehnologija u arhitektonskom dizajnu i uzbudljivu mogućnost kombiniranja proširene stvarnosti (AR) i virtualne stvarnosti (VR) za stvaranje doista uranjajućih iskustava.

Apple Vision Pro: Nova era u arhitektonskoj vizualizaciji

Apple Vision Pro, najavljen prije samo nekoliko dana, izazvao je veliko uzbuđenje u tehnološkoj industriji i imat će dalekosežne učinke, uključujući i na područje arhitektonskog dizajna i vizualizacije. Sa svojim revolucionarnim mogućnostima miješane stvarnosti, Vision Pro kombinira spoj VR-a i AR-a u jednom uređaju, pružajući arhitektima snažan alat za prezentaciju svog rada.

Jedna od istaknutih značajki Vision Pro-a je dvostruka 4K rezolucija po oku. Ova značajka pruža neviđenu razinu detalja i omogućuje arhitektima da prezentiraju svoje dizajne s visokom točnošću i preciznošću, dajući njihovim klijentima realističan dojam njihovog projekta. To može biti posebno korisno u ranoj fazi dizajna, kada klijenti mogu samo zamisliti konačni proizvod iz 2D crteža.

Osim toga, jedinstvene dizajnerske značajke Vision Pro-a, poput odsutnosti kontrolera i praćenja ruku, pokreta očiju i glasovnih ulaza, čine doživljaj intuitivnim i interaktivnim. Arhitekti mogu voditi klijente kroz virtualne šetnje njihovog dizajna, interagirajući s virtualnim okruženjem na prirodan i intuitivan način. Klijenti mogu “dodirivati” i “pomicati” objekte, pružajući trenutnu povratnu informaciju koja može biti neprocjenjiva za proces dizajna.

Vanjski paket baterija Vision Pro-a, dizajnerska odluka koja se može činiti netradicionalnom, zapravo otvara mogućnosti za produženu upotrebu, omogućujući duže, neprekidne sesije. To može biti ključno tijekom dizajnerskih sastanaka ili sveobuhvatnih pregleda projekta.

Vision Pro je uređaj miješane stvarnosti koji kombinira elemente AR-a i VR-a kako bi pružio uranjajuća iskustva koja podižu 3D vizualizaciju na novu razinu. Uređaj je pogonjen putem VisionOS-a i ima dvostruku 4K rezoluciju po oku. Pružaju iznimno detaljne i realistične slike koje su ključne za 3D modeliranje i arhitektonsku vizualizaciju.

Zanimljivo je da Appleov uređaj koristi dva seta čipova, M2 i novi R1, za pokretanje redovitog softvera i XR funkcija. Ova snažna hardverska podrška omogućuje glatko renderiranje složenih 3D modela i renderiranja i mogla bi revolucionirati način na koji arhitekti i dizajneri prezentiraju i interagiraju sa svojim radom.

Za razliku od tradicionalnog VR uređaja, Vision Pro ne dolazi s kontrolerima. Umjesto toga, koristi praćenje ruku i glasovni unos za kontrolu svog sučelja, pružajući intuitivnije i uranjajuće korisničko iskustvo. Zamislite mogućnost manipuliranja 3D modelom zgrade svojim rukama ili kontrolu virtualnog okruženja svojim glasom. Jedinstvene sposobnosti Vision Pro-a nude uzbudljiv uvid u budućnost arhitektonskog rada i 3D vizualizacije.

Meta Quest Pro / Quest 3: Redefiniranje virtualne stvarnosti u arhitekturi

Samo tjednima prije nego što je Apple najavio Vision Pro, Meta je predstavio svoj najnoviji VR uređaj, Quest 3. S 40% tanjim dizajnom i snažnim novim Snapdragon čipsetom, Quest 3 nudi udobno, visoko učinkovito VR iskustvo. Njegove potencijalne primjene u arhitektonskom dizajnu i vizualizaciji su jednako uzbudljive.

Grafička performansa Quest 3 omogućuje prikaz arhitektonskih modela u visokoj rezoluciji, pružajući višu razinu detalja i realizma. Uređaj također ima poboljšanu funkciju visokofrekventne boje koja omogućuje korisnicima da vide stvarni svijet oko sebe u punoj boji kroz naočale. Ovo je uzbudljiv razvoj za arhitekte jer nudi mogućnost miješanja virtualnih dizajna sa stvarnim svijetom, stvarajući jedinstveno AR iskustvo koje može pomoći klijentima da shvate kako će se nova zgrada ili prostor integrirati sa postojećim okruženjem.

Spajanje AR-a i VR-a: Budućnost arhitektonske vizualizacije

Uvođenje uređaja poput Vision Pro-a i Quest Pro / Quest 3 predstavlja značajan korak prema konvergenciji AR-a i VR-a. Ova konvergencija predstavlja uzbudljivu novu granicu u arhitektonskoj vizualizaciji.

Korištenje AR-a može pružiti kontekstualne informacije i preklapanja na stvarne poglede, dok VR uranja korisnike u potpuno digitalni prikaz prostora.

Kontaktirajte nas

Imate li projekt o kojem biste željeli razgovarati? Pitate se koja će vam 3D vizualizacija najbolje odgovarati? Imate li pitanje za nas o tome kako radimo? Ostavite nam poruku ovdje – i mi ćemo Vas kontaktirati!    Ova je stranica zaštićena sa reCAPTCHA i primjenjuju se Googleova Pravila o privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.