Arhitekti, dizajnerski studiji, investitori i građevinske tvrtke već godinama koriste računalnu 3D grafiku. Kroz 3D vizualizaciju, ovi profesionalci mogu svojim klijentima predstaviti fotorealističan konačni rezultat mnogo prije nego što buduće građevine izađu iz faze zemljanih radova. Zapravo, 3D vizualizacija se pokazala ne samo integralnom u procesu privlačenja klijenata, već i u natjecanju za vrijedne građevinske ugovore. 

Umjesto da negdje gledaju modele, skice ili sheme u arhitektonskom uredu, klijenti sada mogu vjerno uronuti u viziju arhitekte. Uz prednost najsuvremenijeg softvera, oni zapravo mogu “prošetati” zamišljenim prostorom kako bi dobili bolju predodžbu o prostoru. Naravno, koliko god 3D arhitektonska vizualizacija pomaže klijentima, ona je još korisnija za same dizajnerske studije.

5 načina na koji 3D vizualizacija koristi arhitektima
1. 3D vizualizacije daju klijentima točnu ``shopping listu``

3D vizualizacija daje puno više nego što se na prvi pogled čini. Na primjer, ovi prikazi mogu biti od velike pomoći u pokazivanju točnih materijala koje klijent želi (ili treba) kupiti. Možda bi željeli vidjeti kako bi njihov projekt izgledao s mramornim podovima? Možda bi ih radije prebacili na laminat kako bi uštedjeli? Ovi 3D modeli i materijali postoje u našoj bazi, tako da se mogu lako prikazati mnogo ranije nego što klijent stvarno donese konačnu odluku. 

Ovaj proces funkcionira i obrnuto. Možda klijent odluči zamijeniti dizala velikim stubištem? Umjesto da rekonstruira novi fizički model koji odražava ovu promjenu, moguće je jednostavno izraditi 3D prikaz koji prikazuje sve nove materijale i detalje. Zatim, nakon što je dogovoren konačni koncept, naručitelj i izvođač radova točno znaju koje materijale trebaju kupiti, u kojim dimenzijama i količinama.

3d vizualizacija interijera stana
2. Oni čine reklamne kampanje daleko impresivnijima

Arhitektonsko projektiranje je tržišno izrazito konkurentno područje. Štoviše, može biti iznimno teško promovirati svoju tvrtku koristeći samo fotografije modela i konačnih rezultata. Uz 3D vizualizaciju i animaciju, tvrtke mogu stvoriti uvjerljive animacije za svoje stranice na društvenim mrežama, online kataloge i reklamne kampanje. Najbolje od svega, mogu koristiti ove prikaze bez obzira na to je li projekt uopće započeo ili ne! 

U nekim slučajevima, određeni arhitektonski studio ili tvrtka možda će htjeti koristiti teoretsku zgradu kako bi prikazali svoje vještine ili inovacije. Uz 3D renderiranje, moguće je predstaviti takve konceptualne projekte publici u fotorealističnoj kvaliteti. To omogućuje dizajneru da se bolje pozicionira u odnosu na konkurenciju i stvarno pokaže svoje mogućnosti (a da to zaista ne mora i izvesti).

3. 3D vizualizacija omogućuje verzioniranje

Kao što je već navedeno, uobičajno je da projektiranje zgrade prolazi kroz velik broj faza kako se projekt razvija. Budući da klijenti ulažu značajna sredstva u planiranje i izvedbu projekata, često smatraju da imaju pravo istražiti druge mogućnosti u smislu materijala, dizajna i stilskih elemenata. 

Dakle, što ako ti zahtjevi klijenata dovedu do verzije koju bi arhitekt možda nerado stavio u svoj portfolio? U tom slučaju moguće je jednostavno vratiti vizualizacije na njigov izvorni dizajn u svrhu korištenja 3D vizualizacija u promotivne svrhe. Možda se ne čini bitnim, ali zamislite da izgubite sposobnost promoviranja cijelog projekta jer je klijent odlučio narušiti zamišljenu estetiku? S 3D vizualizacijama arhitekt i dalje može prikazati projekt u svom najboljem izdanju, čak i ako je klijent donio loše vizualne odluke.

4. Predstavljanje dizajna može se obaviti s bilo kojeg mjesta

Nije neuobičajeno da arhitekt živi u različitom gradu ili zemlji od svog klijenta. To, razumljivo, može predstavljati brojne izazove kada je u pitanju suradnja. Zahvaljujući internetu, tvrtke u posljednja dva desetljeća mogu održavati online sastanke. Međutim, te su prezentacije prečesto izrazito ograničene s vizualnog stajališta. 

Kako će skice, nacrti i modeli učinkovito prenijeti detalje dizajna putem Skypea ili Zooma? Uostalom, takve materijale može biti teško razumjeti čak i kada su klijent i arhitekt u istoj prostoriji! No zahvaljujući 3D vizualizaciji i računalnoj grafici, tvrtke mogu doslovno provesti svoje klijente kroz cijeli koncept, omogućujući im da vide svaki pojedini detalj u jasnom, fotorealističnom prikazu. 3D vizualizacijom arhitekti mogu relativno lako premostiti bilo koju udaljenost.

5. Rješavanje problema s dizajnom lakše je nego ikad

Arhitekt može napraviti najimpresivniji i najbolji model na svijetu, ali i dalje ima problem kada je u pitanju oživljavanje tog modela. Doista, mala pogreška često može proći nezapaženo u ranim fazama projektiranja i dovesti do velikog problema nakon što gradnja bude u tijeku. 

Možda rasvjeta nije u skladu s pravilima ili je arhitekt slučajno stvorio vatrenu zamku prilikom projektiranja hodnika? Sve se to događa. Nažalost, kada se nedostatak dizajna otkrije prekasno, tvrtka ga obično mora popraviti iz vlastitih sredstava. To ne utječe negativno samo na profit tvrtke, već može narušiti odnos između tvrtke i njenog klijenta.

Međutim, zahvaljujući 3D vizualizaciji, ovakve greške su daleko uočljivije nego što bi bile na modelu. To znači da se mogu otkriti i popraviti mnogo prije nego što je izgradnja projekta započela. Pomažući u otklanjanju pogrešaka u najranijim mogućim fazama, 3D vizualizacija štedi projektantima bezbroj radnih sati i štedi novac.

Do sada bi prednosti 3D vizualizacije za arhitekte trebale biti sasvim jasne. 3D renderiranje ne samo da arhitektu pruža zapanjujuće promotivne materijale, već omogućuje rano otkrivanje potencijalnih problema, a klijentu daje pogled na projektni prijedlog na više razina.

Štoviše, kada im se pruži prilika da virtualno “prošetaju” zgradom koja tek treba biti izgrađena, klijenti imaju najbolju moguću priliku ocijeniti rad arhitektonskog ureda. 

Ako ste zainteresirani realizirati prednosti 3D vizualizacije iz prve ruke, kontaktirajte nas kako bi vam u tome pomogli.

Kontaktirajte nas

Imate projekt o kojem biste željeli razgovarati? Pitate se koje će vam rješenje za 3D prikaz najviše odgovarati? Imate pitanje o tome kako radimo? Ostavite poruku ovdje – i javit ćemo se!    Ova je stranica zaštićena sa reCAPTCHA i primjenjuju se Googleova Pravila o privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.