Izbor izvođača radova

POGLAVLJE

11

Izbor izvođača radova

Kada biraju među tvrtkama za 3D vizualizaciju, arhitekti možda ne znaju što gledati kako bi pronašli ono što im odgovara. Pa, prvo se moraju odlučiti za vrstu 3D firme. Na tržištu postoji priličan izbor, s firmama različitih razmjera. Pogledajmo sva dostupna rješenja i odvagnimo sve prednosti i mane.

Samostalni 3D dizajneri (Freelanceri)

Neki profesionalci u arhitekturi odlučuju raditi s freelancerima. Dok se to čini kao jednostavno rješenje, nema garancije da će posao biti obavljen na vrijeme. Također, slobodni 3D dizajneri ne mogu jednostavno upravljati velikim projektima zbog nedostatka vremena i tehničkih kapaciteta.

Nadalje, ne može se uvijek očekivati dosljedna kvaliteta rendera kada se radi sa freelancerima. Naravno, visoko kvalificirani 3D dizajneri koji su samozaposleni postoje. Međutim, nevjerojatno je teško pronaći ih bez dosta troškova. Osim toga, trošak 3D renderiranja po satu je dosta visok s takvim dizajnerima, pa s njima ionako nema štednje. Također postoji i nešto što se zove odgovornost prema projektu i klijentu, freelanceri vrlo brzo shvate kako im je potreban stalan izvor prihoda i odlučuju se na neki oblik zaposlenja ili suradnje s ograničenim brojem klijenata.

Mali studiji

Zatim, tu su male tvrtke za 3D arhitektonsku vizualizaciju s osobljem do 10-tak stručnjaka. Takvi studiji mogu ponuditi čvrsta jamstva u pogledu vremena obrade i kvalitetom rada. Međutim, oni i dalje neće moći isporučiti vizuale za velike projekte. Osim toga, poznati boutique studiji obično su rezervirani mjesecima naprijed, budući da profesionalno 3D arhitektonsko renderiranje zahtijeva vrijeme.

Velike tvrtke za 3D vizualizacije

Konačno, arhitekt može odlučiti raditi s velikom tvrtkom. Općenito, to je optimalan izbor za projekte bilo kojeg razmjera. Tu se nalazi dovoljno vrhunskih stručnjaka za bilo koji projekt – od vizualizacija seoske kuće pa do stvaranja cijelog grada. Štoviše, velike 3D firme imaju pristup render farmama, što pomaže da se ubrza isporuka rezultata. To je nešto što će freelancer dodatno naplatiti.

Osim vrhunskih ljudskih i tehničkih resursa, veliki studiji imaju stalno dostupnu službu za korisnike. To ih čini savršenim dugogodišnjim poslovnim partnerima. Arhitekt može raditi s istim timom za 3D arhitektonsko renderiranje iznova i iznova, štedeći ogromnu količinu vremena na objašnjenjima zato što 3D dizajneri znaju preferencije i specifičnosti rada svakog redovnog klijenta.

Nadalje, velike tvrtke nude veliki izbor 3D usluga, kao što su vizualizacije, animacija, modeliranje namještaja po narudžbi, itd. Što u osnovi znači da arhitekt može dobiti sve što mu je potrebno na jednom mjestu. I za sve to, klijent uopće ne treba upravljati niti jednim aspektom procesa.

Preuzmite ovaj vodič u PDF formatu

Početak suradnje

Nakon što smo odabrali nekoliko tvrtki za arhitektonsko renderiranje, vrijeme je da pogledamo njihove web stranice. Gledajući njihove portfolije, lako se može zaključiti je li kvaliteta radova dovoljno dobra. Posebno treba obratiti pažnju na osvjetljenje, kompoziciju, i kvalitetu 3D modela. Također, provjera portfolija pomaže boljem razumijevanju specijalizacije tvrtke. Na primjer, ako postoji nekoliko lijepih rendera nebodera, sasvim je sigurno naručiti još jedan.

Zatim, arhitekt kontaktira odabrane tvrtke. U ovom trenutku važno je postaviti prava pitanja kako biste bili sigurni da sve ide prema očekivanjima. Prije svega, treba se pitati o cijeni 3D renderiranja, kako se točno izračunava trošak projekta i koliko treba vremena za pojedini projekt. Profesionalni studiji su uvijek spremni dati konačne odgovore na takva pitanja, kao i dati preliminarnu ponudu. Oni također upozoravaju i daju svoje mišljenje o stvarima koje bi mogle uzrokovati kašnjenja ili povećanje troškova.

Nadalje, može biti korisno pitati se o iskustvu tvrtke s određenim projektima i tržištu općenito. Oni bi trebali biti spremni dati svoje preporuke i pokazati relevantne slučajeve ako je potencijalni klijent zainteresiran. Konačno, također je dobro je saznati koliko studij ima stručnjaka za 3D arhitektonsko renderiranje i koji softver koriste.