Cijena 3D renderiranja

POGLAVLJE

09

Cijena 3D renderiranja

Cijena 3D arhitektonske vizualizacije ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu rendera, rokove, složenost prilagođenih 3D modela, broj revizija itd. Drugi čimbenik koji utječe na cijene 3D renderiranja je željeni rezultat. Naime, broj rendera i rezolucija konačnih slika. 3D vizualizacije eksterijera imaju svoje specifičnosti.

Prva stvar koja određuje cijenu 3D vizualizacije eksterijera je razmjer projekta. Na primjer, modeliranje jedne vikendice oduzet će mnogo manje vremena od izrade zračne luke. Zatim, okolina glavnih objekata i broj dodatnih detalja, kao što su ljudi, automobili i kućni ljubimci, također pridonose trošku 3D arhitektonskog renderiranja.

Želite saznati koliko košta vaš projekt? Pogledajte kako ocjenjujemo projekte 3D renderiranja.
format3d_cjenik

Kako uštedjeti novac na bilo kojoj vrsti 3D arhitektonske vizualizacije

Da biste uštedjeli novac na 3D renderiranju bez gubitka kvalitete, treba pripremiti detaljan projektni zadatak i dati dovoljno referenci, kao što su tehnički crteži i uzorci materijala. Na taj će način 3D dizajneri moći brže i preciznije implementirati koncept. Nadalje, narudžba “na vrijeme”, a ne hitna narudžba će studiju dati više vremena za rad na njemu, a također će se smanjiti i njegov trošak.

Zatim, odabir pojednostavljenih međurezultata (testova) pomaže minimizirati broj ispravaka u konačnom renderiranju 3D modela. Budući da je detaljnija slika, dulje će trebati da se u njoj izvrše promjene. I što je više vremena potrebno za ispravke, to će biti veći trošak.

To je razlog zašto studiji za 3D arhitektonsko renderiranje nude izradu 3D prikaza u sivim tonovima (Clay rendere) i brze rendere ili takozvane preliminarne nacrte. S tim, arhitekti mogu koordinirati proizvodnju vizuala s 3D dizajnerima u različitim fazama. Ako su korekcije potrebne u određenoj fazi, mogu se izvršiti brzo, bez dodatnih troškova.

Preuzmite ovaj vodič u PDF formatu

Glavne vrste preliminarnih rezultata

Za kvalitetan 3D prikaz interijera treba paziti da nema križanja geometrijskih objekata i da niti jedan element interijera ne lebdi u zraku. To su minimalni zahtjevi koje 3D umjetnik mora ispuniti. Osim toga, potrebno je obratiti pozornost na namještaj i dekor u sceni. Naime, komade namještaja treba mjeriti prema njihovim stvarnim omjerima. A dekor bi trebao samo suptilno pridonijeti atmosferi bez zatrpavanja prostora. Osim toga, svi uzorci na predmetima moraju se pažljivo prenijeti u skladu s njihovim dimenzijama i oblikom.

  • 3D renderi u sivim tonovima prikazuju spremne interijere i eksterijere bez primijenjenih tekstura ili rasvjete. Oni dopuštaju arhitektima provjeru odabranih 3D modela i cjelokupne kompozicije scene. U slučaju da postoji potreba za promjenom nekog detalja, to se može učiniti brzo i neće se odraziti na trošak.
  • Preliminarni nacrti idu dalje, pokazujući rasvjetu i teksture koje još nisu savršeno iscrtane. Oni omogućavaju da arhitekt vidi geometriju mjesta i odmah napraviti ispravke ako nešto ne odgovara tehničkom zadatku.
  • I konačno, zbirka 3D modela namještaja omogućuje da dizajner odabere elemente koji će ispuniti prostoriju, umjesto da sve bude modelirano od nule. Normalno, ovo savršeno funkcionira za nebitne predmete, kao što su ukrasi i pozadinska punila. Što je najvažnije, pojednostavljuje proces renderiranja, čineći ga vremenski isplativim.

Ovo su samo glavni proizvodi koji se mogu tražiti tijekom projekta 3D vizualizacije. Postoji nekoliko drugih vrsta međurezultata 3D renderiranja, kao što su sive nijanse s namještajem i žutim osvjetljenjem, snimka zaslona okvira prikaza, brzo renderiranje, konačne 3D vizualizacije visoke rezolucije bez postprodukcije. Gledajući ih omogućit ćete provjeru napretka projekta i dati pravovremenu povratnu informaciju.