Što je arhitektonski 3D render?

POGLAVLJE

01

Što je arhitektonski 3D render?

Počnimo prvo s definicijom arhitektonskog 3D renderiranja. U suštini, to je proces stvaranja fotorealističnih slika objekata i mjesta korištenjem specijaliziranog softvera za računalnu grafiku. Takve slike mogu predstavljati arhitektonske objekte i njihovu okolinu. Od malene kuće na plaži do visokotehnološkog nebodera, računalno 3D renderiranje omogućuje vizualizaciju bilo čega.

Profesionalno izrađeni 3D prikazi praktički se ne razlikuju od fotografija. Oni eliminiraju potrebu čekanja dok se projekt ne završi kako bi se fotografirao. Kao rezultat toga, arhitekti mogu dobiti visokokvalitetne vizuale za svoje projekte i prije početka građevinskih radova.

Preuzmite ovaj vodič u PDF formatu

Štoviše, moguće je izraditi oba rendera – renderi za prikaz interijera i eksterijera buduće građevine. Izrada tih vizuala počinje 3D modeliranjem. Ovdje 3D umjetnik stvara 3D model zgrade koristeći arhitektonske nacrte i druge reference. Gotov model je točan, fotorealističan, trodimenzionalni prikaz arhitektonskog objekta. Zatim 3D dizajner stvara okruženje za model – 3D scenu. To može biti prometna ulica, vikendica ili prekrasan krajolik.

Kada je gotov, 3D dizajner stavlja glavni model u 3D scenu, prilagođava sve potrebne postavke i započinje proces 3D renderiranja. Rezultat toga je fotorealistična 2D slika ili niz 3D slika koje prikazuju scenu iz različitih kuteva.

Usluga 3D arhitektonskog renderiranja i modeliranja

S obzirom na to, 3D modeliranje i 3D renderiranje su dvije različite vrste 3D usluga, iako su obje dijelovi istog procesa. To znači da se također mogu naručiti odvojeno. Na primjer, arhitekt možda već ima gotov 3D model zgrade. Dakle, mogu koristiti usluge 3D arhitektonskog renderiranja kako bi dobili fotorealistične 2D slike s tim modelom.

U isto vrijeme, može se naručiti samo 3D modeliranje trodimenzionalnog prikaza zgrade za koordinaciju dizajna. Na ovaj način, tim arhitekata može vidjeti preliminarni rezultat njihova rada i odobriti ga takvog ili izvršiti ispravke. U takvim slučajevima najvažnija stvar je tehnička točnost, tako da modeli ne moraju biti vrlo realistični.