Vrste arhitektonskog 3D prikaza

POGLAVLJE

07

Vrste arhitektonskog 3D prikaza

Klasifikacija #1: Vizualizacije eksterijera ili interijera

Dvije glavne vrste arhitektonskih 3D vizualizacija su one interijera i eksterijera. Vanjski 3D renderi dopuštaju arhitektu da predstavi zgradu iz bilo kojeg kuta. Na primjer, može postojati pogled iz perspektive, pogled odozgo, krupni plan, itd. To omogućuje pogled na to kako će se buduća zgrada uklopiti u okolinu, kako može izgledati ako je obložena različitim materijalima, i tako dalje.

Unutrašnjost zgrade može se prikazati s 3D renderima interijera. Mogu prikazati prostor bilo kojeg arhitektonskog objekta, stambenog ili poslovnog, u fotorealističkoj kvaliteti. Renderi interijera izvrsni su za prikazivanje planiranja, sheme rasvjete, materijala i teksture, namještaja i dekora. Svi ti elementi pomažu u prenošenju atmosfere mjesta, čineći da ga gledatelj ne samo vidi, već i osjeća.

Klasifikacija #2: Po vrsti arhitektonskog objekta

I vanjska i unutarnja 3D vizualizacija ima svoje podvrste. Ako govorimo o vrstama arhitektonskih 3D vizualizacija prema vrsti zgrade, postoje stambeni i komercijalni prikazi.

Stambeni

Ovaj tip 3D rendera uključuje unutarnje i vanjske slike bilo koje vrste stambenih nekretnina, kao što su stanovi, apartmani, vikendice, kuće u nizu, itd. Ovdje, unutarnje izvođenje različitih prostorija ima svoje specifičnosti. Za na primjer, jedan od ciljeva može biti isticanje određenih značajki prostora, kao što je njegova funkcionalnost, planiranje detaljnog izgleda prostorija, odnosno buđenja ugođaja kroz atmosferu. Da bi to postigli, 3D dizajneri koriste posebne setove kutova i pogleda, kao i postavke osvjetljenja, specifično za svaku prostoriju.

Komercijalni

Komercijalni 3D renderi su unutarnji i vanjski vizuali nestambenih objekata. To uključuje poslovne nebodere, skladišta, proizvodne pogone, trgovačke centre, restorane i tako dalje. Pogledajmo pobliže najčešće podvrste komercijalnog 3D-a po vrsti objekata.

Želite saznati koliko košta vaš projekt? Pogledajte kako ocjenjujemo projekte 3D renderiranja

Uredski prostor

U većini slučajeva arhitekti se suočavaju sa žestokom konkurencijom kada pokušavaju dobiti ugovor za projekt unutarnjeg uređenja uredskog prostora. S toga, moraju pripremiti impresivan dizajn kako bi uvjerili investitore da su oni pravi odabir za taj posao. I to je mjesto gdje 3D vizualizacija postaje ključan alat. To omogućuje arhitektima da jasno komuniciraju funkcionalna rješenja i stilske izbore, pokažu različite mogućnosti dizajna i u konačnici, dobiju projekt. Štoviše, 3D studio koji koristi najsuvremeniji softver, moćne farme za renderiranje i kvalitetan tim dizajnera može izraditi te rendere u roku od svega 5 radnih dana.

Restoran

Slike koje prikazuju interijere i eksterijere restorana pomažu arhitektima i dizajnerima da pokažu svako funkcionalno obilježje mjesta, kao i njegovu estetiku i atmosferu. Uz 3D arhitektonsko renderiranje, lako se mogu prenijeti prednosti čak i najsloženijih dizajnerskih odluka i dobiti njihovo odobrenje.

Prodajni prostor

3D renderi pomažu u predstavljanju dizajna maloprodajnog prostora, pa ga čak pokazuje u radu – s robom na policama, kupcima koji šetaju prolazom i pozdravljaju pomoćnike u prodaji. Arhitekti vole 3D maloprodajni dizajn zbog njegove sposobnosti prikazivanja uglađenog izgleda, atraktivnog izloga, unikatne atmosfere itd.

Koristeći 3D renderiranje, arhitekti lakše komuniciraju sa svojim klijentima, a zahvaljujući tome ako je potrebno izvrše potrebne korekcije na ranoj fazi svojih projekata.