Proces renderiranja

POGLAVLJE

06

Proces renderiranja

Projekt počinje kada klijent kontaktira studio i formulira projektni zadatak. Klijent također dostavlja sve potrebne reference, kao što je informacija o lokaciji, fotografije, skice, CAD nacrti, specifikacije materijala itd. Nakon toga, 3D dizajneri započinju proces arhitektonskog renderiranja. Prvi korak je stvaranje 3D modela. Zatim odabiru najbolje točke gledišta za slike i u skladu s tim dodaju osvjetljenje i sjenčanje.

Kada je model spreman, klijenti mogu tražiti ispravke. To je bitan dio procesa i mi ga nazivamo Clay fazom. Inače, naš studio dopušta 1-2 kruga ispravaka bez dodatnih naknada. Točan broj ovisi o samom projektu i proračunu. Sve ispravke zatražene nakon onih uključenih u projekt povećat će i njegov trošak.

Nakon toga, 3D dizajneri odabiru sekundarne objekte za scene, kao što su dekoracije, sljedeći zahtjeve klijenta. Kad je sve na svom mjestu, primjenjuju foto-realistične teksture na modele, podešavaju osvjetljenje i generiraju rendere. Završetak ovog procesa nazivamo Low material fazom u kojoj klijentu predstavljamo finalne rendere u nižoj rezoluciji.

Impresionirajte klijente nezaboravnim dizajnom eksterijera.

Klijent i u ovoj fazi ima mogućnost korigirati dijelove scene fokusirajući se na izmjene materijala, svjetla i detalja u sceni. Nakon apliciranja svih komentara, renderi su u osnovi spremne i klijentu se predstavlja High Quality Material faza. Tada ulaze u fazu postprodukcije, a ona uključuje niz poboljšanja poput podešavanja svjetline, kontrasta i dodavanja posebnih efekata.

Tehnike arhitektonskog renderiranja

Ovdje mogu postojati varijacije u radnom procesu ovisno o cilju projekta, dovoljnosti referenci i načinu na koji se rade 3D vizualizacije. Što se tiče istih, postoje dva pristupa tome. Jedan od načina za izvođenje projekta je prikazivanje samo 3D modela i pozadine.

Drugi način je kombiniranje 3D modela sa stvarno snimljenom fotografijom (insertacija, odnosno fotomontaža). U ovom slučaju, 3D dizajner kombinira 3D materijale s fotografijom. Obično se 3D model zgrade ugrađuje u fotografiju kao pozadinu. Ponekad je potrebno doraditi fotografiju prije stvaranja scene.